Orfűtől a Jakab-hegyen át Patacsra (Pécs)

3. szakasz

Orfű – Jakab-hegy – Pécs

13 km, 400 m

Az orfűi Szent Márton templomtól a műúton a zöld sáv jelzésen indulunk. A falu végén a nagy kanyarokat átvágva egy ösvényen érünk ki az orfűi elágazáshoz. A Pécs felé tartó országútról a nagy kanyarnál tér le a zöld sáv jelzésünk és emelkedik fel a gerincre a Körtvélyesi-hátra, előbb fiatal erdőben, majd szálerdőben. Ahol a piros sáv jelzéssel találkozunk kis kitérővel megtekinthetünk egy emlékoszlopot, amely a Magyarok kunyhójának helyét jelöli (1919-20-ban a szerb megszállás alatt itt volt a határ). A zöld és a piros sáv egy darabig együtt halad, majd a zöld sáv jobbra felkapaszkodik a Jakab-hegyre.

            Bármely oldal felől is közeledünk a Jakab-hegy fennsíkjához, ma is 3-5 méter magas földsáncot látunk. Egy kora vaskori népnek, az ún. Hallstatti kultúra népének a Kr. e. 9-8. században földvára volt itt. A halottaikat elégették és az urnák fölé földdombokat emeltek. A sáncon kívül több ilyen halomsírt láthatunk. Kr. e. 2. században kelták foglalták el és megerősítették a sáncokat.    

A fennsíkon kolostorromokat találunk. Bertalan pécsi püspök 1225 körül a hegyen élő remetéknek Szent Jakab tiszteletére templomot és kolostort építtetett. A kolostor a magyar alapítású pálos rend egyik korai bázisa lett. A templomrom szentélye tekinthető e kor maradványának. A szerzetesek a törökök elől elmenekültek, a kolostor pusztulásnak indult. 1745-ben Fonyó Sándor rendbe hozatta a templomot és egy emeletes kolostorépületet emeltetett. Ennek a romjait láthatjuk ma.

            A II. világháborút követően a tetőn a pálos rend új kolostort kezdett építeni, melyet nem tudtak befejezni. A pusztulásnak induló épületet az erdőgazdaság esőbeállónak és kilátó toronynak alakította át.

            A Jakab-hegy látnivalói még a Zsongor-kő, a Sasfészek és a Babás-szerkövek.

Nézelődés és pihenés után a zöld sáv jelzésen indulunk, újra áthaladunk a földsáncon, és meredeken ereszkedünk le a hegyről. Találkozunk a piros háromszöggel jelzett úttal. Tovább a zöld sáv egy darabig szintben halad. A fenyők közt, a régi lőtérnél egy széles kocsiúton ereszkedünk le  Patacsra. A Pécshez tartozó kis településen megnézzük a Szent Márton tiszteletére épített templomocskát. Innen a 25-ös helyi járattal az uránvárosi buszpályaudvarra jutunk, ahonnan a 2-es járattal közelíthetjük meg a pécsi Székesegyházat.

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

Hírlevél


ESEMÉNYNAPTÁR
« Előző év / hónap
Következő év / hónap »
Mai dátum

ESEMÉNYEK

KÖZELI ESEMÉNYEK

Kisujbanyamosolya.hu 2009 © Minden jog fenntartva!