Templomszentelő és falunap

Imádom Kisújbányát, mindig lenyűgöz a szépsége, a falu és a természet harmóniája, ha valami felzaklat, mindig megnyugvást ad egy kiadós séta vagy a templom titokzatos csendje.

Nagy öröm, hogy ezzel nem vagyok egyedül! 2010.augusztus 7-én a KISÚJBÁNYAI FALUNAPON közel háromszázan gyűltünk össze. Ünnepelni jöttünk, ünnepelni az időtlenséget, az életet, a szeretetet. 

Mayer Mihály pécsi megyés püspök úr 11 órakor felszentelte a gyönyörűen felújított templomot, majd Gyurosovics Mihály kárászi plébános, Bognár Attila szajki plébános és Puxler Márton hosszúhetényi plébánia igazgató közreműködésével meghatóan szép, német és magyar nyelvű szentmisét celebrált.  A mise után meglátogatta a volt tűzoltó szertárban berendezett klumpakészítő műhelyt.

 

A faluház udvarán Faragóné Cseke Blanka Hosszúhetény polgármestere köszöntötte a vendégeket. Derksen Gyöngyi, a "Kisújbányai Baráti Kör" Alapítvány elnöke ünnepi beszédében beszámolt arról, hogy a Szent Márton templom külső felújítása 5 millió forintba került, melyet az alapítvány az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program - Vidéki Örökség megőrzése pályázatán nyert. A belső felújítás magánadományokból valósult meg. Az együttműködésért köszönetet mondott Kisújbánya lakóinak, elsősorban Borsi-Lakatos Lászlónak és Strung Nándornak, a Hosszúhetényi Önkormányzatnak és képviselő-testületnek,  Mayer Mihály püspök úrnak, a Pécsváradi Erdészetnek, a szombathelyi Szent Márton Plébánia és Látogatóközpontnak, a Szigetvári Takarékszövetkezetnek, a pécsi E.On-nak,  a Neolit Kft-nek, Ördögh Béla kéményseprőnek, a kivitelezésért Maretics Imre építési vállalkozónak és munkatársainak, a P-Sprint Kft-nek, valamint mindazoknak, akik a tervezésben, szakvélemények adásában közreműködtek. A pályázat kapcsolódó beruházásaként térbútorok készültek, s az erdészettől új piknikasztalokat kapott a falu. Gyöngyi beszédét Brandt Rita versével zárta:

 

"Mi a jövő?

Akarása a múlt szeretetében fogan. A jelene

Visszatartó és előrevívő - különös erő, mely bennünk feszül.

De tudod, e jelen, s minden, ami vagy - majd, múlttá szelídül.

S a templom?

Ékes híd, hol közös imában emeli Isten színe elé,

S a harang szavában oldja fel az idők határait,

Mindenki, aki itt és most velem imádkozik."

 

Az asztali áldást Mayer Mihály püspök úr német és magyar nyelven mondta: Aki ételt, italt adott, annak neve legyen áldott. Ámen.

Lieber Gott sei unser Gast und segne was Du uns gegeben hast. Amen.

 

 

Az ebédet a hosszúhetényi óvoda szakácsnői főzték 2 nagy üstben, kiváló minőségben. A Nagymányoki "Glück auf!" Német Nemzetiségi Tánccsoport műsorán kívül a vendégek a faluházban megtekinthették a Heimatstube-t és a nagyteremben a templomfelújításról készült fényképeket. A főtéren Gömzsik Bori és Krause Gréti jótékonysági bazárt tartottak, mellyel a viharban megrongálódott temető kereszt restaurálására gyűjtöttek adományokat.

Késő délután a szoborparkban a Kisújbányán élő Heritesz Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész "Falu a felhőn" című alkotása lett felavatva, a kis ünnepségen Späth Péter bácsi harmonikázott.

 

Az idei falunapra sok vendég érkezett közelről és távolról is, hiszen Hosszúhetény (leendő) németországi partnertelepülése, a Baden-Württemberg tartományban található Alfdorf polgármestere és képviselő-testülete is velünk ünnepelt.

Most is, mint mindig nagy örömmel hallgattuk a "régi" kisújbányaiak elbeszéléseit, tanulságos útmutatásait, biztosan tudjuk, érzik, hogy szeretettel várjuk őket vissza.

 

 

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

kép

Hírlevél


ESEMÉNYNAPTÁR
« Előző év / hónap
Következő év / hónap »
Mai dátum

ESEMÉNYEK

KÖZELI ESEMÉNYEK

Kisujbanyamosolya.hu 2009 © Minden jog fenntartva!